De ieri și de azi: Constantin Dumbravă – 14 luni printre ghețurile polare

Recomandări:

Constantin Dumbravă – 14 luni printre ghețurile polare

O știre publicată de ziarul orădean “Vestitorul”, în numărul din 15 martie – 1 aprilie 1929, menționa: “Un tânăr explorator român, dl. Constantin Dumbravă, a atras asupra sa atențiunea oamenilor de știință din America. Dl. C. Dumbravă a petrecut patrusprezece luni în apropierea Polului Nord studiind curenții anti-ciclonului de nord și explorând împrejurimile Groenlandei. 
 
La 10 martie a ținut în Chicago două conferințe însoțite de rularea filmului luat de explorator în Groenlanda. Iată ce scrie ziarul America despre experiențele meteorologice făcute de acest explorator român: ‹‹Dacă plecarea expediției d-lui Dumbravă n’a fost trâmbițată lumii de presă, nu putem spune că și reîntoarcerea ei a întâmpinat aceiași răceală. Când scriu aceste rânduri am în fața mea mai multe tăieturi din ziarele americane, între care și o pagină întreagă din pretențiosul ziar The Philadelphia Inquirer din 24 feb. În această pagină se povestește pe larg prin câte greutăți și primejdii au trecut cei din expediția d-lui Dumbravă și ce rezultate a avut, după patrusprezece luni această expediție. Datele culese sunt de un neprețuit folos cunoștințelor meteorologice.›› (...).
 
Explorator român la Polul Nord

Puțini sunt românii care știu că unul dintre cei mai importanți exploratori ai calotei glaciare de nord a fost un român. Constantin Dumbravă s-a născut în 13 aprilie 1898 la Buhuși și a fost fiul unor oameni modești din micul târg moldovean: tatăl era factor poștal iar mama lucrătoare la C.F.R. Viitorul explorator a terminat școala primară la Buhuși, a urmat liceul la Botoșani și a absolvit studiile superioare în Franța și în Belgia. După căsătoria cu americanca Estelle Heigs s-a stabilit la New York. De acolo a organizat și a realizat nu mai puțin de trei incursiuni în zonele polare. Povestea importantelor expediții organizate de marele explorator român era prezentată pe larg în perioada interbelică în presa de pe întreg mapamondul. Revista “Realitatea ilustrată” nu putea să rămână insensibilă, așa că publicat în numărul din 16 noiembrie 1929 un amplu interviu - acordat reporterului M. Doru - de naturalistul, glaceologul și meteorologul român:

PARIS, Septembrie 1929


“Dumbravă, încă destul de tânăr, este de 8 ani un specialist în explorări polare. De talie mijlocie, cu o înfățișare mai mult debilă, discretă, chipul lui lasă să se întrevadă omul de știință. Fire hotărâtă, el știe să înfrunte toate neajunsurile climatului glacial. Acest explorator, necunoscut încă la noi, a binevoit a ne da oarecare lămuriri asupra activității sale de până acum și să ne confieze proiectele de viitor.”
 
Explorator roman
Constantin Dumbravă

EXPEDIȚIA DIN 1927


„În primul rând, spune d. Dumbravă, sunt foarte măgulit că presa română, și în special revista „Realitatea Ilustrată”, s’a grăbit a mă vizita, de aceea îmi permit a transmite prin dv. omagiile mele conducătorilor, cât și cititorilor acestei excelente reviste. 


 
Acum, iată pe scurt istoricul explorărilor mele din trecut: Încă din 1925 am început a mă lansa în expedițiuni arctice. Am fost în Groenlanda, făcând oarecari studii meteorologice și geografice. Reîntors, pasiunea pentru țara ghețarilor și a zăpezii veșnice, a teritoriului unde n’a călcat picior de om, creștea din zi în zi. Elaborasem un proiect pentru o expedițiune arctică. Am găsit sprijinul binevoitor al societăților geografice din Franța și Belgia și, după o îndelungată pregătire, la 28 Mai 1927, am părăsit New-York-ul la bordul vasului „Republique”, cu destinația Copenhaga. Aici am organizat voiajul pe bordul unui vas danez, pus la dispoziția mea de către guvern, vas construit astfel că putea înfrunta, cu multă ușurință, presiunea ghețarilor. Pe bordul acestui vas, numit “Gertrude Rask”, am încărcat toate cele necesare, pentru o ședere mai îndelungată. Ca ajutor aveam pe un tânăr ofițer din armata belgiană, Freddy Bernard, elev al d-lui Jannotte, directorul Institutului Regal de Meteorologie, care tânăr m’a secondat în observațiunile meteorologice și botanice. După 10 zile de navigare am ajuns la Angmasalik, o localitate din Groenlanda, situată pe coasta de Est. Expedițiunea astfel organizată purta numele de „Expediția româno-groenlandeză” și avea ca membri de onoare pe cele mai mari somități științifice din America."

Le Journal, L'intransigent
Expedițiile exploratorului român Constantin Dumbravă
în presa franceză: Le Journal - 12 octombrie 1930 (stânga) 
L'intransigent - 20 septembrie 1928 (dreapta)

"Angmasalik este o localitate de dată recentă. A fost fondată în 1893 și e locuită de eschimoși, cari trăiesc numai din vânătoare și pescuit. Studiile, făcute la fața locului, sunt de ordin meteorologic, geologic, botanic, zoologic, geografic, etc. Cu ocazia acestei expediții am luat și un film de 3.000 m., care îmi servește la conferințe. Filmul conține toate peripețiile din timpul expediției precum și scene din viața indigenilor. Am făcut studii interesante asupra anticiclonilor glaciali care domină actualmente în Groenlanda centrală. 
 
Studiile mele erau făcute în același timp cu prof. Hobbs de la Universitatea din Michigan, care explora partea occidentală, pe când eu partea orientală. La reîntoarcere am publicat studiile făcute la fața locului și am ținut câteva conferințe, pe care le-am însoțit de proiectarea filmului. M’a interesat mai mult viața eschimoșilor, asupra cărora am făcut comunicări extrem de importante. Am adus cu mine o colecție foarte bogată, etnografică, o vulpe argintie pe care am donat-o grădinii zoologice din Anvers, un foetus de Focas Foetida, conservat în formol, pentru Muzeul de Istorie Naturală din Paris, o doză de sânge de eschimos, destinată Institutului Pasteur spre studiere, un urs alb, o focă cu capuchon împăiată și numeroase cranii de om și mamifere. Am adus de asemenea un bogat catalog al florei groelandeze. Acesta ar fi pe scurt istoricul primei expedițiuni româno-groelandeze.”

PROIECTUL CELEI DE A DOUA EXPEDIȚII

 
“Actualmente, lucrez intens la organizarea unei importante expedițiuni pur românești, deoarece o intitulez “Expediția românească la Polul Nord”. Fondurile acestei expedițiuni vor fi o parte din resursele mele personale și o frumoasă subvenție oferită de universitățile americane. Ținta mea e de a stabili, la nord-estul Groenlandei, la 75⁰ lat. boreală, o bază aeriană, constituind un punct favorabil pentru viitorul traseu de navigație aeriană America-Europa. De la acest punct până la New-York este o distanță de 2.800 mile, aproximativ 4.000 km. După ce voi traversa banchizele voi coborî spre marea Baffin, prin strâmtoarea Davis, spre New-York, în lungul coastei Labrador."

Le Matin, Le Petit Parisien, Paris-soir
Expedițiile exploratorului român Constantin Dumbravă 
în presa franceză: Le Matin - 10 mai 1925 (stânga), 
Le Petit Parisien - 18 august 1930 (mijloc),
Paris-soir - 11 mai 1925 (dreapta)

"Timp de 4 luni din an condițiunile atmosferice sunt favorabile și am impresia că stabilirea unei baze aeriene în Groenlanda, la punctul vizat de mine, ar fi excelentă. În ceea ce privește organizarea acestei expedițiuni vă pot spune că voi îmbarca, pe vaporul cu care plec, un avion, un biplan tip american, care îmi va servi în raidul meu. Cu toate că și eu sunt un bun pilot, am la dispoziția mea pe unul dintre cei mai buni piloți americani, căci vreau să-mi rezerv partea observațiunilor. Plecarea mea cu avionul va avea loc în 1931, după ce timp de un an voi face observațiuni locale. În timpul șederii mele la Pol voi întocmi o hartă meteorologică a regiunii, făcând zilnic sondagii aerologice, fie cu ajutorul baloanelor sonde, fie cu smee prevăzute cu aparate de înregistrat. De asemenea voi întreprinde recunoașteri aeriene, pentru a explora imensul ghețar de 518.000 km. pătrați, unde am impresia că se găsește localizat anticiclonul glacial. Baza mea se va afla la o depărtare de 15° lat. de pol., ceea ce îmi va permite să fac studii extrem de interesante. În primăvara anului 1931 voi pleca pe cale aeriană spre New-York."
 
Le Monde collonial illustree
Le Monde collonial illustree - noiembrie 1929

"În ceea ce privește aprovizionarea, ca un bun cunoscător al Groenlandei, îmi voi permite a înlătura inconvenientul de a lua cu noi tone întregi de conserve. Voi reduce totul la minimum posibil, fapt care îmi va da posibilitatea de a lua cu mine un cât mai mare număr de aparate științifice, pentru înregistrat. În Groenlanda se găsește carne de focă excelentă, pești delicioși, păsări de tot felul și astfel voi evita alimentația bazată pe carne conservată.
Sunt decis ca la revenirea mea din America, prin luna martie 1930, să fac o vizită în România. Pregătesc de altfel lucruri mari pentru țară, lucruri pe care deocamdată nu le pot da publicității. În tot cazul sper să ne mai întâlnim înainte de plecarea mea la pol și vă voi mai împărtăși planurile.”

 
Din păcate Constantin Dumbravă nu a reușit să ducă la bun sfârșit și această expediție. În anul 1934 balonul condus de el deasupra Oceanului Arctic de Nord s-a prăbușit în apropiere de Angmasalik. În urma acestui accident aviatic exploratorul român s-a îmbolnăvit grav și a murit un an mai târziu (în Cannes, la 22 septembrie 1935).

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu