Bunica ştie tot

Am selectat pentru voi din revista „Ilustraţiunea Română” câteva trucuri igenioase folosite în gospodărie de bunicile noastre. Sper să vă amuze şi poate... să vă fie utile:

Dacă sunteţi siliţi să plecaţi de acasă pentru câteva zile şi nu are cine să alimenteze planta pe care o creşteţi, treceţi un tifon cu un cap în pământul plantei şi cu celălalt într'un pahar cu apă. Planta se va alimenta singură. (“Ilustraţiunea Română” – 16 martie 1938)Pentru ca laptele să nu se reverse la fiert, ungeţi interiorul de sus al vasului cu unt. Laptele, în timpul fiertului, nu va depăşi această linie de demarcaţie. (“Ilustraţiunea Română” – 30 martie 1938)


Un excelent lustru la mobile poate fi obţinut amestecând 4 linguri de terbentină, 4 linguri de untdelemn, o linguriţă de zeamă de lămâie şi 10 picături de amoniac. Amestecaţi bine şi aplicaţi cu o bucată de flanelă moale pe toată suprafaţa de lustruit. Frecaţi cu putere cu o cârpă moale, mereu în aceiaşi direcţie, iar când s'a uscat, frecaţi cu o a treia flanelă moale şi uscată. Nu e lucru prea uşor dar munca nu va fi fost în zadar, dacă vreţi să păstraţi o strălucire impecabilă a mobilelor de nuc sau de mahon, timp îndelungat. (“Ilustraţiunea Română” – 16 martie 1938)


Nu puteţi scoate cu nici un preţ blestematul de dop? Legaţi o sfoară de clanţa uşii, petreceţi-o în jurul gâtului sticlei şi frecaţi sfoara. Prin încăzirea sticlei, dopul va ieşi până la urmă. (“Ilustraţiunea Română” – 16 martie 1938)


Un frigider la îndemâna oricui şi care nu costă aproape nimic. Dacă nu ai ghiaţă şi vrei să răceşti într-o zi de vară băutura, pune în căldarea de apă un pacheţel de scrobeală albastră şi trei linguri de sare. Răcirea apei obţinute se menţine câteva ore. (“Ilustraţiunea Română” – 23 martie 1938)


Uşile scârţâie? Nu este neaparat nevoie să le ungeţi cu ulei. Un creion poate face acelaşi serviciu. Grafitul acţionează şi el ca un perfect lubrifiant. (“Ilustraţiunea Română” – 6 aprilie 1938)


Pentru înlăturarea prostului obicei de a suge unghiile, e bine de uns acestea cu tinctură de aloe. E neprimejdioasă, pare un lac de unghii şi taie cu siguranţă pofta de a mai duce degetele la gură. (“Ilustraţiunea Română” – 6 aprilie 1938)


Două pahare încleştate unul în celălalt se pot scoate cu uşurinţă dacă în cel din interior punem apă rece iar în vasul exterior vărsăm apă caldă. (“Ilustraţiunea Română” – 13 aprilie 1938)Abajururile din pergament pot fi curăţate cu puţină. Frământaţi un mototol de pâine moale, frecând cu el în aceeaşi direcţie abajurul de sus în jos. Schimbaţi pâinea cât mai des. Sistemul acesta nu este însă indicat când e vorba de lămpi vopsite în culori. (“Ilustraţiunea Română” – 30 martie 1938)

Citește și: Sfaturile străbunicii sau Eco - stăbunica (sfaturi practice)
7 comentarii :

 1. Interesante metode de a rezolva micile neplăceri casnice ....cea mai amuzantă mi se pare cea cu dopul! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Parca totusi nu as risca sa pierd continutul sticlei... :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Foarte interesante si cred ca sunt de folos

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 5. INCANTATĂ SI BUCUROASĂ CĂ ACESTE MICI SECRETE ALE BUNICII ,AM SI EU OCAZIA SĂ LE CITESC --VĂ MULTUMESC .

  RăspundețiȘtergere
 6. Mai pregastesc cateva secrete din carnetul bunicii pentru voi. Zilele urmatoare te mai astept pe blog!

  RăspundețiȘtergere
 7. Intetrsant.Am ocazia sa le citesc si sa le aplic.

  RăspundețiȘtergere