Estimări din perioada interbelică spuneau că în acea perioadă în Statele Unite ale Americii ar fi trăit în jur de 300.000 de români – cei mai mulți dintre ei din a doua sau a treia generație. Dacă prima generație de emigranți presta, în cea mai mare parte, munci necalificate, urmașii acestora au început să ocupe locuri de muncă care impuneau calificare – în fabricile americane, în porturi sau în construcții. Mulți dintre ei au devenit mici oameni de afaceri, comercianți sau chiar profesori, medici, avocați, magistrați. Această evoluție nu i-a făcut însă, pe marea lor majoritate, să-și renege originea română. O confirmare a acestei afirmații este și faptul că americanii de origine română au înființat în perioada interbelică diferite societăți culturale care organizau întruniri cu caracter național și chiar concursuri “Miss Roumania”, precum cel menționat în știrea publicată de revista “Realitatea Ilustrată” - în numărul din 1 octombrie 1931:
"Miss Roumania a românilor America"
“Sunt în America vreo 300.000 de români astfel - mai puțin numeroși decât multe alte neamuri - care, majoritatea din Ardeal, nu și-au uitat nici graiul, nici obiceiurile și care își cresc copiii în dragostea patriei, pe care ei au părăsit-o, în căutarea unui trai mai lesnicios.
Ziarului “AMERICA" și în special societăților cu caracter cultural și național pe care românii le-au înființat în Statele Unite, le revine meritul acestei conservări de grai și datini.
La 6 Septembrie a.c. a avut loc o adunare generală a diverselor societăți, care toate împreună alcătuiesc Uniunea românilor din America și Liga românilor americani. Cu prilejul acestei adunări festive, românii au ales dintre ei și pe cea mai frumoasă româncă, pe “MISS ROUMANIA", și deoarece revista noastră este foarte răspândită și iubită printre românii din America, ne-au trimis fotografiile alăturate, de la această serbare.
D. Carol Davilla, ministrul nostru plenipotențiar la Washington, a prezidat juriul care a ales pe “Miss Roumania".
În stânga vedem pe președinte, împreună cu două dintre domnișoarele alese, “Miss Roumania", d-șoara Aurelia Constantin și stânga pe d-șoara Mary Chelbea, “Miss Bucovina". Jos: Un aspect general al serbării.”
Citește și: Români pe Insula lacrimilor
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu