Artisti aproape uitati (2): Lilly Carandino

Lilly Carandino s-a născut la Brăila în 28 februarie 1908. Absolventă a  Conservatorului de Artă Dramatică (unde a studiat cu maestrul Soreanu) – a debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti în piesa „Lorenzaccio”. A primit apoi o bursă la Paris pentru a studia arta teatrală. Revine în ţară după 3 ani de studiu în capitala Franţei şi joacă pe scena Teatrului Regina Maria. Redevine mai apoi actriţa a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Actriţa Lilly Carandino
„Lilly Carandino este singura dintre tinerele actriţe care chiar de la primii paşi în teatru, a jucat numai roluri principale.. .Citez căteva dintre ele: „Moartea în vacanţa” (la Teatrul Regina Maria), „Fete în uniformă” (la Fantazio), „Omul şi masca”, „Despot Vodă”, „Poveste de iarnă”, „Joc primejdios”, "Mult zgomot pentru nimic” ,”Clopotul scufundat”şi "Fântâna Blanduziei” la Teatrul Naţional – iar recent a jucat „în reprezentaţie” pe scena Teatrului Ligii Culturale, rolul Desdemonei în „Othelo” – noteaza F.O. Fosian în volumul sau „87 de artişti bucureşteni din teatru, operă şi revistă”.

Din păcate, Lilly Carandino nu a rămas în istorie datorită  rolurilor memorabile jucate pe marile scene ale Bucureștiului ci mai ales datorită prezenţei în aşa numitul “grup de la Tămădău”, grup de tineri membrii ai Partidului Naţional Ţărănesc (soţul actritei, Nicolae Carandino, a fost director al ziarului “Dreptatea”) care au încercat să fugă în occident de tăvălugul arestărilor comuniste care începuseră deja, dar au fost prinşi şi arestaţi de către „organele” noii puteri instalate în România (14 iulie 1947 ). Lilly Carandino a  murit în Bucureşti în luna martie 1995.

Sursa: „87 de artişti bucureşteni din teatru, operă şi revistă” – F.O.Fosian

2 comentarii :

  1. Ma intreb cati ani de puscarie a facut ? si daca a scris un jurnal ? Mi se pare un destin dramatic si interesant . Am vazut poze cu ea facute chiar imediat dupa arestare la Tamadau. Era cea mai distrusa sufleteste din tot lotul

    RăspundețiȘtergere