De ieri și de azi: Concurs de frumuseţe şi ritmuri de fanfară în Parcul Oteteleşanu

Recomandări:

Concurs de frumuseţe şi ritmuri de fanfară în Parcul Oteteleşanu

1912: Primul mare concurs de frumusețe din București


V-am povestit într-un ciclu de articole mai vechi despre primul concurs Miss România, organizat în România în anul 1929 de săptămânalul "Realitatea Ilustrată”. Succesul concursului național din anul 1929 nu a venit din însă din neant. Încă de la începutul secolului au început să fie organizate în România concursuri de frumusețe, de mai mică amploare. Concursuri de frumusețe pentru femei sau chiar pentru copii, organizate pe baza fotografiilor trimise la redacții, am găsit în multe dintre paginile revistelor de modă ale vremii. 
 
Primul “concurs de frumusețe între doamne și domnișoare” de amploare a fost însă cel organizat în 1 iulie 1912 de ziarul “Minerva”, publicat la București. La eveniment au participat peste 10.000 de oameni. Iată cum este relatată desfășurarea concursului în Calendarul Minervei:
 
Concurs de frumusețe
10000 de oameni în 1 iulie 1912
 în Parcul Oteteleșanu la primul concurs de frumusețe

Concurs de frumusețe  în Parcul Oteteleșanu

 
“Acesta fiind întâiul concurs de frumusețe din țara noastră, e foarte lesne de înțeles că în ziua de 1 iulie frumosul Parc Oteteleșanu nu mai putea să încapă valurile de lume ce soseau într'una îngrămădindu-se la un loc pe puțin zece mii de inși. Și cu toate că un asemenea concurs la noi, unde apucăturile patriarhale încă mai dăinuiesc, cu toate că  o întrecere de frumusețe între femei s’ar fi părut cu neputință de înfăptuit, cu trei zile mai'nainte, un număr de peste două sute de concurente s’au prezentat la Administrația Institutului ‹‹Minerva››, înscriindu-se și fotografiindu-se în acest scop. Așa că vioiul și inteligentul public bucureștean a avut cu drept cuvânt de ce să se puie în mișcare, grăbindu-se fiecare să ocupe un loc cât mai potrivit în vastul Parc Oteteleșanu. 
 
Pe scenă luară loc concurentele, pe câteva șiruri de scaune, rânduite înaintea mesei ocupate de juriu, care era alcătuit din pictorii Costin Petrescu, Nicolae Vermont, C. Artachino, d-na Constanţa Hodoş, d-nii Hugo Zaigler ,G. Filip – directorul Institutului Minerva, Paul Botzan și N. Pora.


Miss
1. D-ra Viorica Predescu, 2. D-ra Mimi Marchand,
3. D-ra Valerica Sabin

O imensă mare de capete

 
În momentul începerii concursului, în vreme ce muzica militară executa cele mai frumoase arii, priveliștea înfățișată pe scenă și în întregul <<Parc Oteteleșanu>> era cu adevărat măreață. O imensă mare de capete ți se înfățișa ochiului, răpindu-te farmecul și bogăția exuberantă de culori ce o da oriunde, și mai ales vara, toaletele femeilor. Parcă concursul nu se dădea numai între frumusețile înscrise și prezentate pe scenă, ci el lua proporție dat între zecile și sutele de spectatoare, care își răsfățau frumusețea fizicului și aceea a toaletelor până în cele mai depărtate colțișoare ale <<Parcului>>. Și cu toate că un cer din ce în ce mai noros nu prevestea o vreme pe deplin frumoasă, lumea aceea liniștită aștepta începerea concursului care și fu vestită la orele 3 cu un marș executat de fanfară. Începură apoi, în ordinea înscrierei, să se prezinte pe scenă în fața juriului fiecare din concurente, care trebuie să vie gătite cât mai simplu și fără să întrebuințeze prea mult mijloace false de înfrumusețare.
   

Tunete de aplauze și urale

 
E ușor de înțeles, deci, că multe adevărate frumuseți s’au înfățișat în acest întâi concurs de frumusețe de la noi. Și fiecare din concurente, în clipa în care trecea în fața juriului, dacă era o frumusețe cu adevărat, cu tunete de aplauze și urale o saluta mulțimea, atât la venire cât și la plecare. Iar nemărginita greutate a selecției este cu atât mai ușor de înțeles cu cât pentru câteva premii ce trebuiau acordate, era vorba de ales dintr-un număr cel puțin îndoit de fermecătoare frumuseți femeiești!

De la farmecul frumuseții nevinovate, de la frumusețea naivă a fecioriei, și până la captivanta strălucire a femeii ce farmecă ochiul artistului și lasă în uimire, în treacăt, armii întregi de bărbați, între aceste două extremități o gamă întreagă de caprițioase și răpitoare motive de îngemănare a frumuseței femeiești cu capodoperele plăsmuite de sufletele marilor artiști. 
 

Câștigătoarele concursului de frumusețe

 
Dar cea mai nobilă încoronare a creației a fost sărbătorită femeia în acea zi memorabilă, deși nu au putut obține premii decât D-ra Viorica Predescu (Puia Milea) (pr.I - 500 lei), D-ra Mimi Marchand (pr.II – 200 lei), D-ra Valeria Sabin (pr.III – 100 lei), D-ra Silica Georgescu (pr.IV – 50 lei), D-ra Maria Bădulescu (pr.V – 50 lei), D-ra Anicuţa Mateescu (pr.VI – 50 lei), D-ra Ecaterina Pavel (pr.VII – 50 lei), celorlalte concurente oferindu-li-se câte un obiect de toaletă.

1912
4. D-ra Silica Georgescu, 5. D-ra Maria Bădulescu
 6. D-ra Anicuța Mateescu, 6. D-ra Ecaterina Pavel

Ceea ce este demn de notat e febrilitatea și însuflețirea unanimă cu care s’a făcut acest concurs de frumusețe deși, către sfârșit, ploaia s’ar fi părut că gonește mulțimea. Cu ovații și aplause frenetice a condus mulțimea pe premiante, ducându-le cu un adevărat alai, ca în poveste, până departe pe străzile Capitalei. Așa că acest dintâi concurs de frumusețe a avut darul pe deoparte să-i dea publicului bucureștean unul din cele mai fermecătoare spectacole ce se pot închipui, iar pe de alta să strângă și mai mult raporturile de caldă cordialitate între mulțime și ziarul <<Minerva>>, care a luat această frumoasă inițiativă. Nu-i deci de mirare că această splendidă sărbătoare a frumuseții femeiești, a rămas și va rămâne multă vreme în amintirea publicului, dovedindu-se odată mai mult inteligența și dragostea de frumos ce caracterizează publicul bucureștean.”
 

Aceasta este povestea primei sărbători a frumuseții femeiești organizate în Capitală. Și pentru ca relatarea acestui eveniment să mai rămână o vreme în amintirea noastră, l-am “desprins” din paginile îngălbenite ale "Calendarul Minervei" pe anul 1913 și prin intermediul articolului "Întâiul concurs de frumusețe din București" - semnat sub pseudonimul "Spectator" - îl readuc în memoria colectivă. 


7 comentarii :

  1. La noi sunt fete ca n povesti cu ochi frumosi de zana! buna ziua.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt si acum, au fost si pe vremea lui Goga. Unele dintre ele participau in 1912 la concursul de frumusete din Parcul Otetelesanu...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma scuzi ca am scris si public nu eram sigura ca am reusit aici.o seara placuta

    RăspundețiȘtergere
  4. Muy entretenido y curioso este Primer concurso de Belleza de Bucarest. Surgen ideas, conocimientos que nos ubican en la forma de pensar de esa época. Encantador relato. Muy divertido. ¡Qué suerte que lo guardaron! La felicito Señora. Cariños

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesant! Putina lume stie cat de vechi sunt concursurile de frumusete la noi.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincer nici eu nu stiam. Rasfoiam almanahul "Minerva" si mi-a atras atentia articolul. Credeam ca primele concursuri de Miss din Romania au fost cele din anul 1929 despre care scrisesem mai inainte:

    http://deieri-deazi.blogspot.ro/2014/03/eveniment-in-anul-1929-primul-concurs.html

    RăspundețiȘtergere
  7. E un articol frumos. Bănuiesc că le-a fost greu, celor din juriu, să aleagă o frumoasă intre frumoase. Poate că toate au un început frumos. Așa și aceste concursuri.
    Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere